top of page

Stretching: Πόσο σημαντικό είναι;

Μπορείτε να σκεφτείτε το stretching ως κάτι που εκτελείται μόνο από δρομείς ή γυμναστές. Αλλά όλοι πρέπει να γυμναζόμαστε για να προστατεύσουμε την καρδιά και την υγεία μας. "Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι το stretching χρειάζεται σε τακτική βάση. Θα πρέπει να είναι καθημερινό», λέει ο David Nolan, φυσιοθεραπευτής στο Χάρβαρντ και το Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Το stretching διατηρεί τους μύες ευέλικτους, ισχυρούς, και υγιή, χρειαζόμαστε λοιπόν αυτή την ευελιξία για να διατηρήσουμε τη σωστή λειτουργεία στις αρθρώσεις. Χωρίς αυτό, οι μύες σφίγγουν και γίνονται σκληροί. Στη συνέχεια, όταν πάτε να κάνετε μια δραστηριότητα, είναι αδύναμοι. Αυτό σας βάζει σε κίνδυνο για πόνο στις αρθρώσεις και μυϊκή βλάβη.

Για παράδειγμα, συνεδρίαση σε μια καρέκλα όλη την ημέρα έχει ως αποτέλεσμα σφίξιμο στο πίσω μέρος του μηρού. Αυτό μπορεί να καταστήσει δυσκολότερο να επεκτείνετε το πόδι σας ή να ισιώσετε το γόνατό σας σε όλη τη διαδρομή, η οποία αναστέλλει το περπάτημα. Ομοίως, όταν οι σφιχτοί μύες καλούνται ξαφνικά για μια έντονη δραστηριότητα που τους τεντώνει, όπως το τένις, μπορεί να καταστραφεί από ξαφνικά να τεντωθεί. Οι τραυματισμένοι μύες μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυροί για να υποστηρίξουν τις αρθρώσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό των αρθρώσεων. Υγιείς μύες βοηθούν επίσης ένα άτομο με προβλήματα ισορροπίας για την αποφυγή πτώσεων.

Είναι πολύ ευεργετικό το stretching στους ώμους, το λαιμό, και στο κάτω μέρος της πλάτης σας. Πολύ καλό θα ήταν λοιπόν ένα πρόγραμμα καθημερινού stretching ή τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Βρείτε έναν φυσιοθεραπευτή ή εξειδικευμένο γυμναστή που μπορεί να αξιολογήσει τη μυϊκή σας δύναμη και να προσαρμόσει ένα πρόγραμμα stretching για να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Εάν έχετε χρόνιες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, θα πρέπει να καθορίσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα stretching με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε.


Μετάφραση : Τάσος Ξενάκης

10 views0 comments
bottom of page