top of page

Τα οφέλη του χορού | Ενσωμάτωσε τον χορό στην προπόνησή σου


Πολλοί από εμάς συνδέουμε τον χορό με μια βραδινή έξοδο, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο χορός μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για να εντάξεις μία ελαφριά προπόνηση με αντίσταση και κάποια καρδιαγγειακή προπόνηση (μερικές φορές αρκετά απαιτητική) στο πρόγραμμα άσκησής σου.

Εάν δεν σου αρέσει το γυμναστήριο, αλλά θέλεις να παραμείνεις δραστήρια/ος, τότε ο χορός είναι μια απόλυτα βιώσιμη μέθοδος για να βελτιώσεις την υγεία σου μέσω της άσκησης. Όπως με κάθε άσκηση που συνδυάζεται με μια κατάλληλη δίαιτα, ο χορός μπορεί επίσης να προσφέρει μια καλή οδό για να διευκολύνει την απώλεια βάρους και την αλλαγή του σώματος.

Εάν θέλεις απλώς να αυξήσεις τις ημερήσιες θερμιδικές σου δαπάνες, τότε ο χορός μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να κινηθείς περισσότερο, ειδικά με φίλους.

Πώς ωφελεί την υγεία σου ο χορός; Δες τα οφέλη του χορού.

1. Αύξησε τον καρδιακό σου ρυθμό

Όπως με κάθε καρδιαγγειακή άσκηση, ένα από τα κύρια φυσιολογικά αποτελέσματα θα είναι η αύξηση του καρδιακού παλμού και της μεταβολικής σου δραστηριότητας (που σημαίνει ότι οι μύες σου θα παράγουν θερμότητα και είναι πιθανό να ιδρώσεις περισσότερο). Όταν γίνεται αποτελεσματικά, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα προσαρμογές στο καρδιαγγειακό σύστημα, όπως αυξημένο όγκο εγκεφαλικού επεισοδίου και συνεπώς αυξημένη αποτελεσματικότητα. Τελικά, αυτές οι προσαρμογές μπορούν να έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία σου, όπως μειωμένο κίνδυνο δημιουργίας πλάκας στις αρτηρίες και στη συνέχεια μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών προσβολών.

2. Παραμένεις δραστήριος

Και πάλι, η άσκηση γενικά θα φέρει παρόμοια αποτελέσματα, αλλά ο χορός μας επιτρέπει να το κάνουμε ενώ διασκεδάζουμε! Η άσκηση όπως ο χορός αυξάνει τη μεταβολική δραστηριότητα στους μύες σου, δημιουργώντας έτσι περισσότερη θερμότητα. Αυτό κάνει τις δομές των μαλακών ιστών (κυρίως τους μύες) που περιβάλλουν τις αρθρώσεις πιο εύκαμπτες, επιτρέποντάς σου να γυμναστείς στο εύρος της κίνησής σου. Επιπλέον, ο χορός θα διευκολύνει την αύξηση της παραγωγής αρθρικού υγρού στις αρθρώσεις – ένα φυσικό λιπαντικό που βοηθά τις αρθρώσεις σου να κινούνται ομαλά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς γερνάμε, καθώς η παραγωγή αρθρικού υγρού τείνει να μειώνεται – έτσι, η τακτική άσκηση, όπως ο χορός, μπορεί να βοηθήσει στην ενθάρρυνση της παραγωγής περισσότερου αρθρικού υγρού.

3. Ενδυνάμωση των μυών σου

Ο χορός είναι απίθανο να σε προετοιμάσει για να ανέβεις στη σκηνή ως bodybuilder ή powerlifter, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις τις βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής. Η μυϊκή απώλεια, ή σαρκοπενία, είναι ένα διαδεδομένο ζήτημα στους καθιστικούς και γηρασμένους πληθυσμούς. Το να γυμνάζεις τους μύες σου με τακτικές δραστηριότητες, όπως ο χορός, μπορεί να σε βοηθήσει να αποτρέψεις αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις, διασφαλίζοντας ότι θα παραμείνεις δυνατός και σταθερός σε όλη σου τη ζωή.

4. Οφέλη ψυχολογικής & ψυχικής υγείας

Ο χορός είναι διασκέδαση. Η διασκέδαση κατά την άσκηση μπορεί να έχει φανταστικά ψυχολογικά οφέλη που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας. Η απόλαυση, σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα (και ίσως ακόμη και κοινωνικοποίηση όταν χορεύουμε!), έχει ως αποτέλεσμα μια πληθώρα φυσιολογικών διεργασιών που συμβαίνουν στον εγκέφαλο. Κυρίως, θα υπάρξει αυξημένη παραγωγή ορμονών και νευροδιαβιβαστών που σε κάνουν να νιώθεις καλά, όπως η

και η σεροτονίνη. Επιπλέον, το να είσαι δραστήριος μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις μια υγιή σύσταση σώματος, η οποία μπορεί τελικά να βοηθήσει στη βελτίωση της αυτοεκτίμησής σου, η οποία μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην ψυχική σου υγεία.

5. Διατηρεί την κίνηση διασκεδαστική

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο χορός είναι διασκεδαστικός και μπορείς πάντα να βρεις ένα στυλ που θα απολαύσεις. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς πολλοί από εμάς δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε άσκηση που δεν μας αρέσει, ανεξάρτητα από τα φυσιολογικά και ψυχολογικά οφέλη που συνδέονται με αυτήν. Η ενασχόληση με ευχάριστες δραστηριότητες μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αφοσίωση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να είναι μια συνήθεια στην οποία θα κολλήσεις σε αυτήν.

Πηγή: Myprotein

Με ένα κλικ ξεκίνα να χορεύεις.


19 views0 comments

Commentaires


bottom of page